Het liefst zouden we allemaal zonder overgewicht door het leven gaan. Of het nu gaat om enkele kilo’s of zwaar overgewicht, we zijn het lichaamsvet liever kwijt dan rijk. Naast het feit dat je er slank gewoonweg beter uitziet, is overgewicht ongezond. In dit artikel worden 7 tips gegeven om af te vallen.
De eerste 2 punten zijn het belangrijkst: het veranderen van je voedingspatroon en het advies om meer te gaan bewegen en/of sporten. Daarna volgen nog een aantal algemene tips waarmee je je voordeel kunt doen als je wenst af te slanken.
1. Volg een dieet
Wie met overgewicht kampt, consumeert hoogstwaarschijnlijk meer calorieën dan hij of zij dagelijks verbrandt. Er is dus sprake van een disbalans. Wanneer we vet willen verbranden, zullen we juist minder calorieën moeten innemen. Dit kan door middel van een dieet. Er zijn vele soorten diëten, waardoor je wellicht niet goed weet welke te kiezen.
Om daarachter te komen is het van belang eerst een haalbaar streefgewicht te formuleren. Sommige diëten zijn geënt op veel afvallen in een korte termijn. Dit worden de zogenaamde crashdiëten genoemd. Dat klinkt aanlokkelijk, maar heeft ook behoorlijk wat nadelen. Vaak val je snel weer terug in je oude eetpatroon, heb je kans op het jojo-effect en raak je gedemotiveerd. Beter kies je voor een meer geleidelijk dieet met voorgeschreven producten die je lekker vindt, en waarbij je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
2. Ga (meer) sporten
Een goede manier om calorieën te verbranden is te zorgen voor meer lichaamsbeweging. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je je energieker voelt en daardoor beter in je vel zit. Als het om afvallen gaat, kun je het beste kiezen voor een conditiesport in combinatie met krachttraining. In geval van conditiesport is het de bedoeling om een sportieve activiteit te kiezen die je relatief lang kunt volhouden. Sporten als zwemmen of hardlopen in een tempo dat je minimaal een half uur aaneen kunt doen zorgen ervoor dat je lichaam op de juiste manier vet zal verbranden. Daarnaast is het een goede keuze om je spieren te onderhouden. Dit kun je doen met fitness in de sportschool, maar ook thuis met eventueel gewichten. Spieren zijn de motor voor het verbranden van calorieën, dus hoe sterker de spieren, hoe sneller je ook vet zal verbranden. Zorg er sowieso voor dat wanneer je gaat sporten, je rustig begint. Zo voorkom je blessures en behoud je de motivatie.
3. Eet rustig en bewust
De meeste mensen eten veel te snel. Dit werkt overgewicht in de hand. Dit heeft onder andere te maken met een gebrek aan tijd, onze agenda staat het veelal simpelweg niet toe om tijd te nemen voor een avondmaaltijd. Wanneer je te snel eet, geef je indirect je lichaam niet genoeg tijd om aan te geven dat je genoeg hebt gehad. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken die onderschrijven dat mensen die de tijd nemen voor hun maaltijd veel minder calorieën nodig hebben. Kauw dus goed op je eten en probeer jezelf te beheersen. Een handigheidje is te proberen geen maaltijd te nemen wanneer je ontzettende honger hebt. Neem dan een klein tussendoortje en wacht een half uurtje. Dit voorkomt dat je nadien veel te veel opschept.
4. Vermijd alcohol
Alcohol is een echte calorieënknaller. 1 gram alcohol bevat 7 calorieën. Als je een biertje drinkt, zul je een kwartier moeten fietsen om de binnengekregen calorieën te verbranden. Daarnaast neemt alcohol een prepositie in ten aanzien van de stofwisseling. Wanneer je eet en tegelijkertijd alcohol drinkt, zal het lichaam beginnen met de afbraak van alcohol. Hierdoor komt de verbrandingen van calorieën uit voeding op een laag pitje te staan. Hierdoor kun je gemakkelijk overgewicht krijgen.
5. Eet met regelmaat
Jouw lichaam is erbij gebaat wanneer je op gezette tijden een maaltijd neemt. Uiteraard niet te vaak, want 3 of 4 keer per dag is uiteindelijk het beste. Zorg ervoor dat je een bepaalde tijdtechnische regelmaat hebt ingebouwd, zodat je lichaam er op ingesteld raakt om op vaste tijden energie toegediend te krijgen. Een groot voordeel hiervan is dat je minder snel naar tussendoortjes grijpt, welke ervoor kunnen zorgen dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Uiteraard komt het niet op een kwartiertje aan, maar probeer bijvoorbeeld dagelijks binnen 4 geplande uren je maaltijden te nuttigen. En mocht je toch nog trek hebben in een tussendoortje, kies dan bewust. Een stuk fruit of een liga koek zijn prima gezonde tussendoortjes zonder veel calorieën.
6. Gun jezelf af ten toe iets lekkers
Wanneer je door de bank genomen een gezond voedingspatroon hebt, is het helemaal geen probleem om jezelf af en toe te trakteren op een calorierijke snack of maaltijd. Integendeel, af en toe zondigen zorgt voor een aangename balans. Je ervaart dat je zelf de controle behoudt, en beseft dat je de volgende dag graag weer terugvalt op je gezonde eetpatroon. Daarnaast kan een al te strikt voedingsregime uiteindelijk een psychologische last worden. Het gevoel dat je zoveel lekkers mist dat je uiteindelijk doorslaat naar de andere kant en in een ongezond eetpatroon terechtkomt. Dus zoals voor zoveel zaken geldt: geniet, maar wel met mate!
7. Maak je eigen maaltijden klaar
Natuurlijk is het erg makkelijk om kant-en-klaar maaltijden te kopen in de supermarkt. Een belletje naar thuisbezorgd.nl of een bezoekje aan een restaurant al evenzo. Echter, het moge duidelijk zijn dat bewustwording van wat je eet met name gebeurt wanneer je zelf je maaltijden klaarmaakt. Het kost wat tijd, maar het zet je aan het denken wat te creëren en daarnaast geeft een zelfgemaakt portie meer voldoening. Je zult merken onbewust meer rekening te gaan houden met de belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft!
Laat een reactie achter