Carmen Viel 9 kilo Af Met Een Eiwit Dieet – Lees Haar Ervaring

Het zal z’n maand of twee geleden zijn. Ik was net lekker in bad geweest en stond me voor de spiegel af te drogen. Terwijl ik zo eens naar mijn contouren keek moest ik constateren dat ik er echt vet uitzag en dan niet in positieve zin. Natuurlijk, ik hield mezelf al een poosje voor de gek met wijde t-shirtjes en harembroeken. Nu in het meedogenloze licht van de TL lamp was er geen ontkomen meer aan. Dit was gewoon walgelijk aan het worden.

Okay, er zijn mensen die een maatje meer mooi vinden, over smaak valt niet te twisten. Maar ik vind het niet mooi en hoelang was het eigenlijk geleden dat ik trots voor de spiegel staand naar mijn eigen lichaam had gekeken? Nee, de grens was bereikt, this was it!

Na wat gesurf op het net vond ik een dieet waarvan ik wel vond dat het bij me paste. Ik hoefde er alleen maar dingen voor te eten die ik toch al lekker vond en de overgang naar structureel gezond eten was ook niet zo groot. Want dat ik slank ging blijven stond wel vast.

Het eiwit dieet

Datgene wat me nog het meeste aantrok in het dieet was het feit dat je geen honger hebt. En dan niet door liters water, supplementen of andere uitzettende vezelpillen, nee gewoon doordat mijn maag en darmen voedsel binnenkregen waar ze wat mee konden doen, verteren en verwerken tot afval. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel vezels waaronder een groot deel onverteerbare. Dat houdt de spijsvertering goed aan de gang dus heb je langer een voldaan gevoel.

Een tweede voordeel is dat eiwitrijke voeding weinig snelle koolhydraten bevatten. Snelle koolhydraten zijn suikerverbindingen die snel door het lichaam worden verteerd waardoor je binnen korte tijd weer honger hebt. Die suikers gaan direct naar je lever, waar ze omgezet worden in vetten en de bloedbaan brengt het vet naar plaatsen waar jij het niet hebben wilt, zoals naar je buik en dijen. Tot zover het stukje techniek achter onze stofwisseling.

Wat eet ik nou zo op een dag?

Ik ben een ontbijtmens dus dit eerste was al geen probleem. Elke morgen begin ik met twee gebakken eieren met bacon, een stukje roggebrood en wat fruit. Hierop heb ik gegarandeerd tot een uur of één geen honger.

In eerste instantie om het afvallen te versnellen heb ook ik het gebruik van suiker geminderd. Later las ik dat suiker juist eetverslaving opwekt en je steeds weer een hongergevoel geeft. Suiker past eigenlijk ook niet in een eiwitrijk dieet maar ik vond de overgang in het begin nogal heel erg groot. Na een maand ben ik echter helemaal gestopt met suiker eten en echt waar nu heb ik helemaal geen ‘lekkere honger’ meer. Ik honger mezelf beslist niet uit maar eet wel veel minder en het lijkt of alles me nog lekkerder smaakt ook. Dat even terzijde.

Tussen de middag een volkoren- of roggebroodje met meer kaas dan brood of in plaats van kaas een ons ongemengde vleeswaar. Eigenlijk hoort brood niet in een eiwitrijk dieet maar echt volkoren en roggebrood, niet die van de fabriek met meelverbeteraars, kan geen kwaad. Met de vleeswaar bedoel ik: pure beenham, rookvlees, gekookte tong, lever of kipfilet. Geen boterhamworst, gebraden gehakt of smeerleverworst, daar zitten allemaal bindmiddelen, dus snelle koolhydraten in.

Heb ik dan om een uur of vier een beetje lekkere trek neem ik een handje studentenhaver of nootjes. Wat gedroogde pruimen of abrikozen is ook lekker. Echter géén cup a soup chocolademelk of snackrepen. Suikers en bindmiddelen!

Bij de avondmaaltijd eet ik geen aardappelen, witte rijst, witte pasta of wraps. Wel zilvervliesrijst, volkorenpasta en boekweit. Daarnaast mag je in een eiwitdieet zoveel vlees, vis, zuivelproducten, paddenstoelen, eieren, schaaldieren en groenten als je op kunt. Dat heeft zich ontwikkeld in een keer vis in de week, een keertje vegetarisch met een paddenstoelenmix of een Foe Yong Hai variatie en de andere dagen maak ik een stoofpotje van vlees of een lekkere roerbakschotel.

Echte ouderwetse Nederlandse kost is er niet meer bij omdat je dan al gauw vervalt in het aardappeltje-groente-stukjevlees concept. Vandaag de dag liggen de winkels, naast onze eigen groenten, echter vol met allerhande buitenlandse producten waarmee je eindeloos kan variëren.

Soms komt het voor dat ik s’avonds nog een beetje snaaineigingen heb. Ja, een chipje en een borrelnootje is er ook niet meer bij. Dat los ik dan op met een beetje pompoenpitten. Die dingen zijn echt een wondermiddel. Ze stillen de honger, zijn rijk aan vezels en je komt er niet van aan.

Ben ik afgevallen?

Nadat je dit gelezen hebt vraag je je natuurlijk af. Is ze dan ook kilo’s kwijtgeraakt. Ja, ik ben in twee maanden tijd negen kilo afgevallen. Echt streng het dieet volgen heb ik maar een week gedaan. Als je het dieet erop naleest leer je ook dat je na een week moet minderen en weer langzaam ook andere voedingsmiddelen erbij moet gaan eten om geen vitaminen- en mineralentekort te krijgen.

Ik ben echter niet gestopt met het eiwitrijk eten en ben ook doorgegaan met de volkorenproducten en het niet gebruiken van suiker. Inmiddels eet ik af en toe wel weer eens een ijsje of een kroketje maar zolang dit geen onderdeel van het voedselpatroon wordt kan dit geen kwaad.

Negen kilo lichter is deze dame, in twee maanden tijd en ik kan weer met een gevoel van trots in de spiegel kijken. De jurkjes van drie jaar geleden staan weer goed zonder dat er aan alle kanten bumpers uitsteken. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat ook mijn zelfvertrouwen met sprongen is toegenomen. Ik heb weer het gevoel dat ik aantrekkelijk gevonden wordt en dat geeft best wel een kick.

Wat er niet aankomt…..

Bij het veelvuldig consumeren van voedsel dat voornamelijk uit de zogenaamde ‘snelle koolhydraten’ bestaat krijgt ook steeds je alvleesklier het behoorlijk voor zijn kiezen. Dan moet hij weer veel en dan weer weinig insuline aanmaken, er is geen regelmaat. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel van laag naar hoog vliegt en weer terug. Op den duur kan dit aanleiding tot gezondheidsklachten geven in de vorm van hypoglycemie en in een later stadium diabetes 2.

Wanneer je je eetgewoonten een beetje in de gaten houdt, zo veel mogelijk ‘langzame koolhydraten’ eet, eiwitrijk voedsel dus, zal je ook minder snel dik worden. Voor al die anderen, die net als ik was te zwaar zijn, kan ik het eiwitdieet van harte aanbevelen. Mij heeft het mijn ideale gewicht én mijn zelfvertrouwen teruggegeven.

groetjes, Carmen

1 reactie

  • Ik ben ook aan het koolhydraten dieet begonnen en eiwit dieet ik ben echter nog maar 3 kilo kwijt op 4 weken .liggen mijn verwachtingen te hoog of doe ik iets niet goed ?
    s’morgens ontbijt ik met een smoothie en 1 glas water tussen door 1snee volkoren brood met kippewit of kaas
    s’middags meestal 2de smoothie en 1 gekookt ei
    avond eten bestaat uit groente en ongeveer 150gr vlees of vis geen aardappelen pasta of frieten of rijst .
    Wat doe ik verkeerd ? Ik drink water door de dag heen , niet zo heel veel ongeveer 1,5 liter

Laat een reactie achter