Crash Dieet: Veel En Snel Afvallen In Korte Tijd

Het crash dieet is een dieetvorm die beduidend minder calorieën bevat dat een normaal voedingspatroon. Er bestaan verschillende soorten crashdiëten zoals het soepdieet, het ziekenhuisdieet of het sapdieet. Het doel van een crash dieet is om zo veel mogelijk kilo’s vet te verliezen in een zo kort mogelijke tijd. Wie een crash dieet volgt, kan wel enkele kilo’s aan lichaamsgewicht per week verliezen. Echter, de vraag is hoe gezond het volgen van een crash dieet is en hoe lang u van het resultaat kunt genieten.

De oorsprong van het crash dieet

Oorspronkelijk was het crashdieet bedacht voor o.a. hartpatiënten, die hun overgewicht dienden kwijt te raken vanwege een aanstaande operatie. Met name voor patiënten bij wie er sprake is van een dringende situatie en de operatie niet lang op zich kon laten wachten, was het crashdieet de beste optie. Een crashdieet op medische gronden is meestal gebaseerd op 3 dagen streng diëten, en 4 dagen op een ‘normaal’ voedingspatroon. Dit wordt voortgezet tot er een aanvaardbaar lichaamsgewicht is bereikt. Gezien de snelle resultaten die deze dieetvorm bood, is het een gangbaar alternatief geworden voor mensen zonder directe medische noodzaak. Zo vlak na oud en nieuw willen mensen nogal eens kiezen voor een crashdieet om de aangekomen kilo’s van de decembermaand snel kwijt te raken.

Hoe werkt het crash dieet?

Uitgangspunt van het crash dieet is dat je beduidend minder calorieën inneemt dan je verbruikt.Voorkom jojo-effect met het crash dieet Hierdoor ontstaat er een zogenaamde negatieve energiebalans. Door het tekort aan energie zal je vet gaan verbranden, waardoor je gewicht verliest. De hoeveelheid calorieën die je per dag met een crashdieet binnenkrijgt, ligt al snel onder de 1300. Sterker nog, het gemiddelde crash dieet gaat uit van een inname van 500 tot 1000 calorieën per dag. De dagelijkse gemiddelde inname van calorieën door een man en een vrouw bedraagt respectievelijk 2500 en 2000. In dat licht is een crash dieet dus een enorme vermindering van energie-inname.

Hoe negatiever de energiebalans is, hoe meer je afvalt. Wie 1 kilo aan vet wil afvallen, dient zo’n 9.000 calorieën extra te verbranden. Een rekensom: stel dat je als man een crashdieet gaat volgen en 750 calorieën per dag inneemt. Het gemiddeld energieverbruik is 2500 calorieën per dag. 2500 – 750 = 1750. Het duurt dus 9.000 : 1750 = 5,14 dagen om een kilo af te vallen.

Een crash dieet levert vooral resultaat op de korte termijn. Hoewel er in korte tijd veel gewicht kan worden verloren, vallen velen uiteindelijk snel terug in hun oude eetpatroon. Hierdoor is er kans op het jojo-effect: de verloren kilo’s komen er in korte tijd net zo hard weer aan.

De voordelen van een crash dieet

  • In principe is er maar één belangrijk voordeel aan het crash dieet: het werkt. Doordat je beduidend minder calorieën inneemt dan je verbrandt, verlies je gewicht. Omdat er snel resultaat zichtbaar is, maakt dat het volgen van een crash dieet aantrekkelijk. Daarbij hoeft je niet per se veel te bewegen, zolang het uitgangspunt maar is dat calorie-inname en calorieverbruik behoorlijk van elkaar verschillen.

De nadelen van het crash dieet

  • Een belangrijk nadeel van het crash dieet is spierafbraak. Door het tekort aan energie zal je lichaam in een zogenaamde ‘overlevingsmodus’ gaan. Om ondanks de beperkte hoeveelheid aan ingenomen calorieën toch aan de energiebehoefte van het lichaam te kunnen voldoen, zal het lichaam de eiwitten uit de spieren zien als plaatsvervangende brandstof. En aangezien het juist de spieren zijn die helpen om calorieën te verbruiken, zal dit uiteindelijk een negatief effect hebben op de stofwisseling.
  • De kilo’s komen na een crash dieet er meestal weer snel aan. Een crash dieet trekt een zware wissel op je lichaam en is dan ook moeilijk vol te houden. De meeste mensen vallen na een crashdieet dan ook weer terug in hun oude voedingspatroon. Omdat het lichaam nog in de ‘overlevingsmodus’ verkeert, zal het de extra calorieën minder goed kunnen verwerken. Hierdoor komen de kilo’s er sneller bij dan je had verwacht!
  • Er is sprake van ondervoeding van het lichaam. Door de extreme vermindering van calorie-inname ontstaat er al snel een tekort in het lichaam aan belangrijke voedingsstoffen. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan op den duur leiden tot vervelende lichamelijke klachten.

Redenen om wél een crash dieet te volgen

slank met een crash dieet

Zoals vermeld kleven er behoorlijk wat nadelen aan een crash dieet. Echter, er kunnen zich situaties voordoen waarbij je je welhaast genoodzaakt voelt om middels een dergelijk dieet snel kilo’s te verliezen. Wat belangrijk is om in ogenschouw te nemen, is dat hoe vaker je een crash dieet volgt, des te minder effectief het dieet wordt en derhalve minder afvalt.

Welnu, indien je gaat trouwen wil je er graag op je best uitzien. Daarbij is het voor vrouwen natuurlijk wel de bedoeling dat je nog steeds in je bruidsjurk past op de belangrijkste dag van je leven. Voor heren geldt natuurlijk ook dat de knoopjes van het colbert nog steeds dicht kunnen tijdens de bruiloft. Mocht dit niet het geval zijn, is het volgen van een crashdieet een plausibele reden om snel af te vallen.

Indien je kampt met dermate veel overgewicht dat het een operatie in het ziekenhuis onmogelijk dan wel te riskant maakt, is het welhaast een must om in rap tempo af te vallen. Helemaal wanneer er sprake is van een operatie met urgentie, bijvoorbeeld in geval van een hartkwaal. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt in deze gevallen het zogenaamde ziekenhuisdieet voorgeschreven. Het ziekenhuisdieet valt onder de crashdiëten en wordt eveneens door sommigen als dieetvorm gekozen zonder dat er sprake is van een naderende operatie.

Er zijn ook mensen die kiezen voor een streng crashdieet als methode om het lichaam te reinigen. Middels het innemen van veel water, thee en sappen welke weinig toevoegingen bevatten worden afvalstoffen afgedreven. Er wordt geclaimd dat dit goed voor het lichaam kan zijn, je plaatst het lichaam hiermee als het ware in de reset-modus. Dat laat onverlet dat er wellicht sprake is van reiniging, maar tegelijkertijd aan een tekort aan benodigde vitamines en mineralen.

Is het crash dieet de juiste methode om in korte tijd een aantal kilo kwijt te raken?

Een crash dieet kan u helpen om in korte tijd behoorlijk wat kilo’s gewicht kwijt te raken, hoewel er flink wat nadelen kleven aan dit dieet. Het grootste probleem is dat je na het volgen van het dieet waarschijnlijk weer snel bent aangekomen. Het is niet gezond om jezelf bijkans uit te hongeren, en is vrijwel onmogelijk langdurig vol te houden.

Een veel beter alternatief is de Afslank Receptenbijbel. In tegenstelling tot het crash dieet val je niet terug in oude gewoonten, waardoor de verloren kilo’s wegblijven in plaats van terugkomen! Dit receptenboek combineert dus de sterke kant van een crash dieet met nieuwe, verbeterde inzichten die je het jojo-effect zullen besparen. Daarbij blijft je met dit receptenboek energiek, een belangrijk voordeel ten opzichte van de ‘hongerklops’ bij een crash dieet.

Met de Afslank Receptenbijbel kun je tot wel 8 kilo per maand afvallen, op een gezonde manier en met lekkere recepten! Een aanrader voor iedereen die een blijvend gezond gewicht nastreeft. Ontdek hier hoe u op de beste manier gewicht verliest, met de Afslank Receptenbijbel!

Laat een reactie achter