Dukan Dieet: Verbrand Elke Week Meerdere Kilo’s Vet

Het Dukan dieet is zoals vele dieetvormen primair gericht op het verliezen van gewicht. Belangrijk uitgangspunt van dit dieet, dat ook wel proteïnedieet wordt genoemd, is het innemen van meer eiwitten in plaats van koolhydraten en vetten. Zodoende zal het lichaam de vetreserves aanspreken en de spieren hiermee van brandstof voorzien. Eiwitdiëten worden gezien als een dukan dieetsuccesvolle methode van afvallen, omdat er geen spierafbraak plaatsvindt. Daarnaast is de inname van eiwitten een goede manier om het hongergevoel tegen te gaan.

Bij het Dukan dieet wordt uitgegaan van een duidelijk stappenplan om je gewenste gewicht te bereiken. Er zijn 4 fasen die bij het volgen van dit populaire dieet doorlopen dienen te worden: de aanvalsfase, de cruisefase, stabilisatiefase en de volhardingsfase. Op de wijze is het mogelijk om in de eerste week al 3 tot 5 kilo af te vallen, om daarna wekelijks ongeveer 1 kilo aan gewicht te verliezen.

Oorsprong van het Dukan dieet

Het Dukan dieet komt oorspronkelijk uit Frankrijk, en is bedacht door de Franse voedingsdeskundige dr. Pierre Dukan. Hij doet sinds 1973 onderzoek naar voeding en gezondheid, en heeft al vele boeken hierover geschreven. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het ontwikkelen van zijn eigen dieet, het Dukan dieet, dat een groot succes is geworden. Sinds het jaar 2000, toen zijn dieet werd geïntroduceerd, hebben vele mensen succes geboekt met afvallen. Sindsdien wordt de kracht van eiwitten binnen een dieet sterk onderkend.

Hoe werkt het Dukan dieet precies?

Zoals gezegd bestaat het Dukan dieet uit 4 fases. Hieronder zullen deze fases nader worden toegelicht.

  • 1. De aanvalsfase

De eerste fase, de zogenaamde aanvalsfase, duurt gemiddeld tussen de 5 à 10 dagen. Deze duur is onder meer afhankelijk van het beoogde streefgewicht. Wie meer dan 5 kilo gewicht wil verliezen, heeft minimaal 5 dagen nodig voor deze eerste stap. In deze aanvalsfase consumeer je enkel dierlijke eiwitten zoals mager vlees, vis (vers of gerookt), eieren en magere melk. Je kunt hier zo veel van eten als je wilt, maar het is belangrijk om hierbij ook minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.

  • 2. De cruisefase

In de cruisefase duurt net zo lang tot het moment dat je streefgewicht is behaald. Je kunt in deze fase dezelfde producten innemen als in de eerste fase, aangevuld met groenten, sojasteaks en tofu. Hierbij dient gezegd dat de groenten met veel zetmeel zoals o.a. aardappelen en erwten vermeden moeten worden. De bedoeling is om groenten en eiwitten steeds af te wisselen, liefst om de dag. Belangrijk is dat de bereiding van deze levensmiddelen op een vetarme wijze gebeurt en er nog steeds voldoende water per dag dient te worden gedronken.

  • 3. De stabilisatiefase

De stabilisatiefase gaat in wanneer je jouw streefgewicht hebt behaald. Deze fase is dus niet bedoeld om nog meer af te vallen, maar om op gewicht te blijven. Dit is bedoeld om het zogenaamde jojo-effect, waarbij u terugvalt naar uw oude gewicht, te voorkomen. De duur van deze fase is gerelateerd aan het aantal kilo dat u in de vorige fases bent kwijtgeraakt. Hierbij geldt dat 1 kilo staat voor 10 dagen. Heb je dus 5 kilo verloren, dan duurt de stabilisatiefase 50 dagen. Tijdens de stabilisatiefase kun je dezelfde dingen eten als in de vorige fase, aangevuld met wat extra groenten en fruit, twee volkoren boterhammen en 2 zogenaamde ‘feestmaaltijden’. Tijdens deze feestmaaltijden kun je in principe alles eten wat je wilt.

  • 4. De volhardingsfase

De volhardingsfase is de eindfase, waarin je voor jezelf een nieuw, uitgebalanceerd en gezond eetpatroon hebt gecreëerd. Dit houd je aan voor de rest van je leven. Wel wordt er aangeraden om 1 dag per week een streng proteïneregime aan te houden, zoals beschreven in fase 1. Dit om gewichtstoename in de toekomst te vermijden.

De voor- en nadelen van het Dukan dieet

Voordelen

  • Door het volgen van het dieet val je af. Aangezien je in de eerste week snel resultaat boekt, zul je eerder gemotiveerd blijven om te volharden in de voorgeschreven richtlijnen.
  • Na de eerste week zal het afslanken op een geleidelijke wijze gaan. Dit is goed voor het lichaam, met name de spijsvertering en de stofwisseling.
  • Je hebt geen rekenmachine nodig om je dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid calorieën aan te houden. Sterker nog, er is geen voorschrift wat dat betreft. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de aard van het eten.

Nadelen

  • Het voedingspatroon is tijdens dit dieet niet echt regelmatig. De overgang tussen de verschillende fases is vrij heftig, en in de laatste fase blijft er een dag waarin je totaal anders eet dan de rest van de week.
  • Met name in de eerste fase is de keuze uit voedingsmiddelen beperkt, waardoor het lichaam niet alle vitamines en mineralen binnenkrijgt.
  • Er kunnen zogenaamde ‘energiedips’ ontstaan in de tweede fase, aangezien je veel eiwitten eet en weinig koolhydraten.

Is het Dukan dieet voor mij geschikt?

Een eiwitdieet is in principe een uitstekende manier om af te vallen. Het blijkt dat inname van eiwitten het hongergevoel goed kan vermijden, aangezien eiwitten langzamer worden verteerd door het lichaam.

Daarnaast zorgt een eiwitdieet dat de spiermassa in tact blijft. Want spieren zijn juist een belangrijke motor voor het verbranden van vet. Verder wordt de calorie-inname in een eiwitdieet beperkt, waardoor het lichaam doorschakelt naar het verbranden van de overtollige vetmassa. Ook blijkt het volgen van een eiwitdieet succesvoller dan bijvoorbeeld een crash dieet. Onder andere door de vermindering van het hongergevoel, is een eiwitdieet op lange termijn beter vol te houden dan veel andere dieetvormen.

Een uitstekend dieet dat alle sterke punten van het Dukan dieet bevat, is het Vitadis slanker leven plan. In dit dieet gaan afvallen en lekker eten hand in hand! Net als het Dukan dieet gaat het Vitadis slanker leven plan uit van verschillende stappen, waardoor uiteindelijk het beste resultaat wordt geboekt. Er is veel aandacht besteed aan voedingsmiddelen die gezond zijn, lekker, eiwitrijk en tegelijkertijd caloriearm.

Met het Vitadis slanker leven plan bereik je zonder veel moeite je streefgewicht en een gezonder voedingspatroon. Ontdek hier alles over deze ware revolutie op dieetgebied!

perfecte vervanger dukan dieet

Laat een reactie achter