Het Candida Dieet: Elimineren Van Schimmels Met Ander Voedingspatroon

Het Candida dieet is bedoeld voor mensen die kampen met Candida, ook wel Candidiasis genoemd. Candidiasis is een infectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Hoewel wetenschappelijk niet is aangetoond dat voeding invloed heeft op deze schimmelinfectie, wordt dit in de natuurgeneeskunde wel beweerd. Niet-reguliere behandelaars gaan er dan ook vanuit dat een ongezond voedingspatroon de oorzaak kan zijn van groei van deze schimmels en zelfs het ontstaan hiervan. Hieronder volgt een nadere toelichting van Candida en het Candida dieet.

Wat is Candida?

Candida is een dus schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een gist genaamd Candida Albicans. Deze gist komt bij vrijwel ieder mens voor rond de mond, op de huid, de darmen en geslachtsdelen. Echter, de infectie kan ontstaan wanneer de gist zich snel kan vermenigvuldigen en binnendringt in het lichaam via de huid of het mondslijmvlies.

Oorzaken

De gist Candida Albicans kan in een schimmel veranderen wanneer het evenwicht in de darmen verstoord is. Via de bloedbaan kan de schimmel daarna op andere plaatsen in het lichaam terecht komen. Een verstoorde darmflora kan door een aantal oorzaken ontstaan. De belangrijkste oorzaken zijn veelvuldig alcoholgebruik, stressklachten, het gebruik van de anticonceptiepil of langdurig gebruik van antibiotica. Voornoemde situaties leiden veelal tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor de gist zich explosief kan vermenigvuldigen.

Symptomen en klachten

De schimmelinfectie Candida kan zich op verschillende plaatsen van het lichaam manifesteren, bijvoorbeeld:

– In de vagina. Klachten bestaan veelal uit een jeukerig of branderig gevoel en witte afscheiding rond de vagina. Plassen en vrijen kan eveneens pijnlijk zijn.
– Het mondslijmvlies. Een Candida-infectie in de mond wordt spruw genoemd. Er ontstaan pijnlijke witgele plekjes in de mond, meestal op de tong en binnenkant van de wangen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en kinderen hebben de meeste kans op spruw.
– Op de huid. Met name in huidplooien, waar het vochtig en warm is, kan de schimmelinfectie aanwezig zijn. Kenmerken hiervan zijn een rode huid met blaasjes welke pijnlijk kunnen aanvoelen.
– In het bloed. Dit komt weinig voor en is een zeer ernstige aandoening. Nieren en/of lever kunnen ontstoken raken en hierdoor zelfs levensbedreigend zijn. Dit wordt een gegeneraliseerde Candida-infectie genoemd.

Voorts kunnen er bij een Candida-infectie nog meer algemene klachten aanwezig zijn zoals maag- en darmklachten, immuunsysteemgerelateerde klachten of klachten aan spieren of gewrichten.

Wat is het Candida dieet?

Het Candida dieet bestaat niet uit één vaststaand voedingsadvies maar kan per hulpverlener ietwat verschillen. De algemene gedachte achter het Candida dieet is om het voedingspatroon sterk te veranderen. Dit gebeurt door bepaalde voedingsstoffen uit te bannen die verantwoordelijk zouden zijn voor Candida. Er zijn een aantal uitgangspunten die kenmerkend zijn voor vrijwel ieder Candida dieet.

Allereerst wordt aangeraden om suikers uit het voedingspatroon te weren. Er wordt gesteld dat suikers de ‘motor’ van het ontstaan van Candida zijn, maar er ook voor zorgen dat de schimmel giftige metabolieten kan produceren. Bij het uitbannen van suikers in je dieet moet je niet enkel denken aan zoet zoals frisdrank of snoep, maar ook aan koolhydraten. Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering omgezet in zogenaamde suikermoleculen, en worden daardoor vergelijkbaar van aard met gewone suikers.

De drie fases van het Candida dieet

Het Candida dieet bestaat doorgaans uit 3 fases om de Candida-infectie letterlijk te lijf te gaan. Hieronder worden de verschillende fases kort besproken.

1. De reiniging

De eerste fase heeft als doel om je darmen te reinigen en zo de schimmel in je darmen ‘aan te vallen’. Deze fase duurt hooguit een paar dagen waarin je veel water drinkt en enkel wat rauwe salades of gestoomde groenten als voeding neemt.

2. De anti-Candida voeding

In deze tweede fase begint het daadwerkelijke dieet. Voeding met een zogenaamd hoog glycemisch gehalte alsook suikers dient te worden vermeden. Dit houdt in dat zetmeelrijke producten, fruit, cafeine, voeding met toegevoegde suikers e.d. niet mogen worden gegeten. Daarnaast wordt geadviseerd om bijvoorbeeld probiotica te nemen, welke een Candida bestrijdende functie wordt toegeschreven.

3. Geleidelijke terugkeer naar bepaalde voeding

De derde fase gaat er vanuit dat de Candida-infectie is verdwenen. Het is de bedoeling om weer meer suikers en koolhydraten te gaan consumeren, maar op een geleidelijke manier. Je begint eerst met voeding met een laag suikergehalte en een matige hoeveelheid koolhydraten, zoals bijvoorbeeld fruit. Wanneer je merkt dat je geen klachten hebt en de infectie niet terugkeert, kun je steeds wat meer voeding uit je oude patroon toevoegen.

Medicijnen in plaats van het Candida dieet

Naast de keuze voor het volgen van een Candida dieet kun je ook via de dokter een antischimmelmiddel voorgeschreven krijgen. Een dergelijk middel beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Hierdoor zullen de klachten snel verminderen, hoewel genezing nog enige tijd kan duren. Het is dus van belang om de kuur volledig af te maken, aangezien je niet wilt dat de infectie opnieuw terugkeert.

Laat een reactie achter