Het Soepdieet: 5 Kilo Afvallen Met 7 Dagen Lang Soep?

soepdieet

Onder het grote aanbod van dieetvormen is het soepdieet een populaire optie. Zoals de naam van het dieet al aangeeft, is het soepdieet geënt op het consumeren van soep teneinde in korte tijd af te vallen. Het dieet, dat ook wel het koolsoepdieet of Sacred Hart dieet wordt genoemd, duurt slechts 7 dagen. Er wordt beweerd dat je in deze korte termijn wel 5 kilo aan lichaamsgewicht kunt verliezen. In dit artikel wordt uitleg gegeven wat het soepdieet precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en of het dieet uiteindelijk een goede keuze is om af te vallen.

Wat is het soepdieet?

Het soepdieet is een zogenaamd crashdieet, wat wil zeggen dat je in korte tijd beduidend minder calorieën inneemt dan je lichaam gewend is. Het is niet precies bekend wie de bedenker van het dieet is, maar vermoed wordt dat het dieet oorspronkelijk bedoeld is voor patiënten die in korte tijd veel gewicht dienen te verliezen. Net als het ziekenhuisdieet was er in eerste instantie een medische noodzaak om voor een operatie af te vallen om complicaties te vermijden. Door de effectiviteit van deze diëten zijn ze ook populair geworden onder mensen zonder medische noodzaak, maar enkel snel gewicht wensen kwijt te raken.

Tijdens het soepdieet is het de bedoeling om 7 dagen tussen de 800 en 1000 calorieën per dag in te nemen door middel van voornamelijk vetverbrandende soep. De gemiddelde energiebehoefte van mannen en vrouwen bedraagt respectievelijk 2000 en 2500 calorieën per dag. Het soepdieet gaat dus uit van minimaal een halvering van de gemiddelde energiebehoefte. Er is dus sprake van een sterk negatieve energiebalans. Het soepdieet mag maximaal 7 dagen achtereen worden gevolgd, en pas herhaald worden wanneer men minstens 7 dagen een normaal eetpatroon heeft gehanteerd tussen twee soepdiëten.

De werking van het soepdieet

soep dieet

Er zijn enkele producten die absoluut worden afgeraden om te consumeren tijdens het soepdieet. Het gaat hierbij om zaken als brood, alcohol, fris- en dieetdranken. De producten die tijdens het dieet zijn toegestaan zijn bronwater, thee en koffie zonder suiker en/of melk, ongezoete fruitsappen en bessensap. Voorts is het de bedoeling is om 7 dagen per week voornamelijk soep te eten. De soep welke wordt aanbevolen bestaat uit 6 uien, 4 tomaten, 4 wortelen, 4 groene paprika’s, 1 witte kool, een bosje soepselderij, een pakje soepmix en wat peper, peterselie, sojasaus, oregano, tijm, knoflook, rozemarijn en chilipepers.

Het schema van het soepdieet

Dag 1: Op de eerste dag van het dieet kun je de soep nemen zoveel als je behoeft. Ook is het consumeren van fruit toegestaan, hoewel bananen worden afgeraden. Bananen bevatten namelijk relatief veel calorieën.

Dag 2: Op de tweede dag kun je wederom naar hartenlust de soep nemen, en daarbij wordt aanbevolen veel groenten te nemen. Erwten en bonen worden echter afgeraden, en op deze dag consumeer je ook geen fruit. Ook mag je 1 aardappel bij je avondmaaltijd nemen.

Dag 3: Op deze dag mag je vrijelijk de soep, groenten en fruit consumeren, maar verder niets, dus ook geen aardappel.

Dag 4: Op de vierde dag is het van belang om suikers in te nemen, om je energiepeil enigszins op niveau te houden. Naast de soep kun je een klein bakje yoghurt of een beker magere melk nemen, en mag je 8 (!) bananen eten. Het is van belang om de yoghurt en/of melk plus de bananen echt te consumeren, aangezien je lichaam een dringende behoefte aan koolhydraten heeft.

Dag 5: Op de vijfde dag mag je ongeveer 400 gram aan kip, vis of rundvlees consumeren naast natuurlijk de soep die je wederom zoveel als nodig mag nemen. Ook wordt geadviseerd om deze dag veel water te drinken, zodat je lichaam de kans krijgt om te ontgiften.

Dag 6: Naast de soep mag je wat rundvlees en groenten nemen. Hier blijft het verder bij.

Dag 7: Wederom neem je de vetverbrande soep zoveel als je wilt, en daarbij neem je wat groenten en zilvervliesrijst. Fruitsap is ook toegestaan, mits er geen suikers aan zijn toegevoegd. Ook wordt wederom aangeraden om op deze dag genoeg water te drinken.

De voor- en nadelen van het soepdieet

Het soepdieet kent naast enkele voordelen helaas ook een aantal nadelen hieronder worden deze kort besproken.

Voordelen:

afvallen soep dieet

– Wie het soepdieet strikt volgt raakt onherroepelijk de nodige kilo’s kwijt. De voorgeschreven producten zijn dermate caloriearm, dat je ervan afvalt.
– Het soepdieet is vrij makkelijk te volgen. Het is geen moeilijk dieet waarbij je erg druk bent met het tellen van calorieën. Wie zich houdt aan de voorschriften, zal hoogstwaarschijnlijk in de zone van 800 tot 1000 calorieën per dag blijven.

Nadelen:

– Het soepdieet is een crashdieet. Een bekend gevolg van het volgen van een crashdieet is het zogenaamde jojo-effect na afloop. Aangezien je lichaam tijdens het dieet dermate weinig calorieën binnenkrijgt, zal het extra zuinig met de toegediende energie omspringen. Dit betekent dat het lichaam in een soort ‘crisismodus’ komt te staan, welke na het dieet nog een tijd blijft bestaan. Wanneer je dus weer overschakelt naar je normale eetpatroon, zal je lichaam de extra calorieën sneller opslaan als vetreserve. Het gevolg is dat je meer kilo’s aankomt dan je door middel van het dieet bent afgevallen.
– Helaas is het niet enkel vet dat je tijdens het soepdieet verliest. Je lichaam zal vooral ook vocht verliezen, hetgeen uiteraard niet leidt tot blijvende gewichtsvermindering. Daarnaast zullen ook de spieren worden ‘aangevreten’ door het lichaam, simpelweg omdat het soepdieet niet voldoende eiwitten voorschrijft.
– Het soepdieet volgen is behoorlijk heftig. Door de significante vermindering van het aantal calorieën kun je je tijdens het dieet enorm lusteloos voelen. Dit kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk in de weg zitten.
– Tijdens het volgen van het soepdieet zijn er enkele belangrijke voedingsstoffen die je lichaam tekort komt. Zo zitten er in brood veel gezonde vezels, terwijl brood niet binnen het soepdieet past.

Is het soepdieet iets voor mij?

Het soepdieet is een strikt en behoorlijk heftig dieet, met de nodige nadelen. Indien je blijvend wilt afvallen kun je beter kiezen voor een dieet dat uitgaat van een meer gelijkmatigere strategie. Daarbij zul je waarschijnlijk daardoor ook een betere balans houden in de benodigde voedingsstoffen. Mocht je erg snel resultaat wensen, bijvoorbeeld omdat je voor je bruiloft nog snel wat kilo’s wenst kwijt te raken, kan het soepdieet een goede optie zijn. Mocht je twijfelen, kun je altijd even contact opnemen met je huisarts of een diëtist.

Laat een reactie achter