Het Ziekenhuisdieet: 5 Kilo Afvallen Binnen Een Week?

Het ziekenhuisdieet is een dieetvorm waarmee u in korte tijd veel kilo’s lichaamsgewicht kunt verliezen. Het behoort dan ook tot de zogenaamde crashdiëten. Zoals de naam van dit dieet al aangeeft, is het dieet oorspronkelijk bedoeld voor ziekenhuispatiënten met veel overgewicht. Door de effectiviteit op korte termijn, is het ziekenhuisdieet ook populair geworden bij mensen die simpelweg in korte tijd snel willen afvallen.

Hoewel je met het ziekenhuisdieet snel resultaat kunt boeken, is niet iedereen even enthousiast over deze methode van afvallen. Het uitgangspunt is om bij aanvang van dit dieet beduidend minder calorieën in te nemen dan u eigenlijk nodig heeft. Hierdoor spreekt het lichaam de vetreserves aan en zult u in rap tempo gaan afvallen.

Oorsprong

Zoals vermeld is het ziekenhuisdieet oorspronkelijk opgesteld voor mensen die te dik waren en voor een operatie stonden in het ziekenhuis. Veelal dringende operaties, waarbij het risico op complicaties vanwege het overgewicht diende te worden beperkt. Door caloriearme voeding voor te schrijven en maximaal 3 maaltijden per dag aan te bevelen, vielen patiënten in rap tempo af. Aangezien snel afvallen sowieso voor veel mensen een interessante gedachte is, is het ziekenhuisdieet inmiddels ook buiten het ziekenhuis een populaire manier om af te slanken.

Het principe achter het ziekenhuisdieetkleine maaltijden met het ziekenhuis dieet

Het ziekenhuisdieet gaat uit van 3 maaltijden per dag: een ontbijt, een lunch en een avondmaaltijd. Gedurende de dieetperiode is het de bedoeling om maximaal 1000 calorieën per dag binnen te krijgen. Het gemiddelde calorieverbruik per dag voor een man en vrouw (dus zonder dieet) bedraagt respectievelijk 2500 en 2000 calorieën. Bij het volgen van het ziekenhuisdieet is er dus sprake van minimaal een halvering van de dagelijkse inname van benodigde calorieën.

Het ziekenhuisdieet volg je in principe maar 5 dagen, alhoewel sommigen de duur verlengen tot maximaal 2 à 3 weken. In deze periode zal het lichaam door een significant tekort aan energie de vetreserves gaan aanspreken. Voorts komt het neer op het opstellen van een voedingsschema, waarbij je grotendeels zelf bepaalt wat je deze dagen zal gaan eten en drinken. Wel zul je goed moeten uitrekenen wat de voedingswaarde van je gekozen voeding is, zodat je onder de 1000 calorieën per dag blijft zitten. Het is dan mogelijk om tot wel 5 kilo aan lichaamsgewicht in 5 dagen kwijt te raken.

De voor- en nadelen van het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet als crashdieet kent enkele voordelen, maar helaas ook een aantal nadelen. Hieronder een overzicht van de min- en pluspunten.

Voordelen

– Wanneer je strikt het ziekenhuisdieet volgt, val je onherroepelijk af. Het is een gegeven dat het lichaam overschakelt op ververbranding wanneer het te maken krijgt met een tekort aan calorieën.
– Het ziekenhuisdieet hoef je maar een korte periode te volgen. Hoewel ook dit dieet een enige mentaliteit vergt, is het vanwege dit korte tijdsbestek goed te overzien.
– Bij dit dieet hoef je geen ingewikkelde voorschriften wat betreft voeding te volgen. Veel is toegestaan, zolang je maar matig bent met vet en zoetigheid en je houdt aan de beperkte hoeveelheid calorieën per dag.

Nadelen

– Een nadeel van het ziekenhuisdieet is dat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan. Aangezien je dermate weinig eet, is er een gerede kans dat je niet genoeg van alle belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
– Door een noemenswaardig tekort aan calorieën, kun je tijdens het dieet moe, slap en lusteloos zijn. Dit is het gevolg van de ‘negatieve energiebalans’ en kan het dagelijks functioneren bemoeilijken.
– Het jojo-effect. Het ziekenhuisdieet is een vrij heftige omschakeling in je eetpatroon, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om dit lang vol te houden. Vaak val je nadien snel weer terug in je oude eetgewoonten. Hierdoor kom je meestal ook snel weer aan. Daarbij is je lichaam tijdens het dieet in een soort ‘overlevingsmodus’ gegaan: het gaat zuiniger om met de toegediende energie. Wanneer je weer volgens je oude patroon gaat eten, kun je extra aankomen aangezien je lichaam nog in de ‘oude stand’ staat.
– Tijdens het ziekenhuisdieet heb je last van een constant hongergevoel.

Het ziekenhuisdieet in de praktijk

Hoewel er geen eenduidig receptenvoorschrift is bij het ziekenhuisdieet, kun je je wel vasthouden aan enkele praktische weetjes. Zo is het raadzaam om extra veel water te drinken. Water geeft tijdelijk toch een enigszins vol gevoel en bevat geen calorieën.

Groenten en fruit zijn gezond. Kies groenten en fruit die je lekker vindt en tegelijkertijd niet te veel calorieën bevatten. Caloriearme groenten zijn onder andere radijs, kool, sla, champignons en courgette. Caloriearm fruit is onder andere watermeloen en perzik, in tegenstelling tot banaan of ananas.

Vermijd suiker in je koffie of thee. Het is misschien even wennen, maar het scheelt al snel een flink aantal calorieën. Ook boter of kaas kun je beter niet nemen, gezien het hoge vetgehalte alsook het aantal calorieën.

Mocht je twijfelen of dit ziekenhuis dieet voor jou geschikt is, is het niet onverstandig om even contact op te nemen met je huisarts of een diëtist.

Laat een reactie achter