Nachtrust & Afvallen: 4 Verbanden Tussen Slaaptekort En Overgewicht

slapen en afvallen

Wanneer je wenst af te vallen, denk je al gauw aan het volgen van een dieet of (extra) sporten. En terecht, want een gezond voedingspatroon en voldoende beweging zorgt voor een goede calorieverbranding. Echter, het belang van een goede nachtrust wanneer je wilt afslanken is niet te onderschatten. Te weinig slapen gaat namelijk vaak gepaard met overgewicht. In dit artikel wordt het belang van een goede nachtrust in relatie tot een gezond lichaamsgewicht nader toegelicht.

Hormoonhuishouding en slaap

Je slaappatroon heeft invloed op je hormoonhuishouding en andersom. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hormoon genaamd leptine minder in het bloed aanwezig is bij mensen die weinig slapen. Leptine wordt ook wel het ‘obesitas hormoon’ genoemd. Leptine zorgt ervoor dat we een verzadigd gevoel hebben na het eten.

Daarnaast zorgt slaaptekort juist voor de toename van een ander hormoon, genaamd ghreline. Ghreline stimuleert juist weer de eetlust. Een tekort aan slaap leidt dus tot meer honger en daarnaast zul je meer eten voordat je lichaam het signaal van verzadiging afgeeft. Daardoor word je eerder dik, en dat wil je niet. Je wilt immers afvallen!

Slaaptekort en gebrek aan energie

energie afvallenNaast de invloed die te weinig slaap heeft op je hormoonhuishouding, zorgt een tekort aan slaap ook voor een gebrek aan energie. Het moge duidelijk zijn dat wanneer je je moe en lusteloos voelt, je overdag ook minder zin hebt in lichamelijke activiteiten. En zoals al in de inleiding vermeld, is bewegen of sporten een goede manier om de nodige kilo’s te verliezen.

Ook het omgekeerde speelt een rol: juist door veel te bewegen of sporten zul je beter slapen. Een gezonde lichamelijk moeheid na inspanning zal je nachtrust bevorderen. Je lichaam hunkert immers naar herstel hetgeen het best in je slaap plaatsvindt.

Beter slapen door ’s avonds minder te eten

Tijdens de nachtrust verbrand je weinig calorieën. Het verdient dus sowieso de aanbeveling om vlak voor je gaat slapen niet al te veel te eten. Je lichaam zal immers minder energie verbruiken en overtollige calorieën sneller opslaan als vet. Dat schiet niet op als je wilt afvallen!

Ook de nachtrust zelf heeft te lijden onder een zware maaltijd vlak voor het slapen. Wanneer je dan te veel eet, zal je spijsvertering harder moeten werken in de nacht. Je stofwisseling wordt versneld en je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je minder goed zult slapen. Natuurlijk is bevordert het de slaap ook niet wanneer je met honger gaat slapen. Heb je nog trek, kies dan voor een lichte snack voordat je naar bed gaat.

Rustgevende voeding en slaapverstoorders

Om tot een goede nachtrust te komen en je daardoor een grotere kans hebt om af te vallen, zijn er een aantal do’s en dont’s wat voeding betreft. Zo blijken maaltijden met goede koolhydraten (langzaam verteerbaar) de nachtrust te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn gebakken aardappelen, gekookte aardappelen, volkoren spaghetti, pastasalade, volkorenbrood, tonijnsalade, roerei etc.

De zogenaamde ‘slaapverstoorders, of wel producten die je beter kunt vermijden voor een goede nachtrust zijn sterke kruiden en specerijen. Ook knoflook en afhaalmaaltijden kunnen de slaap verstoren. In afhaalmaaltijden zit glutamine, wat hoofdpijn, maagzuur en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Dit kan je ’s nachts wakker houden waardoor afvallen wordt bemoeilijkt.

Laat een reactie achter